• Geschikt voor de droge & gevoelige huid
  • Gemaakt in Nederland
  • Biologische & koudgeperste ingrediënten
  • Vegan, dus pure plantkracht voor je huid
  • Gratis verzending vanaf € 50,-

Vochtarme huid

Vochtarme huid

De kenmerken van een vochtarme huid

Wat is nu eigenlijk een vochtarme huid? De term droge huid en vochtarme huid worden vaak door elkaar gehaald, maar het zijn twee heel verschillende huidcondities. Ze vertonen echter ook veel overeenkomsten. Ik ga je hieronder de kenmerken van een vochtarme huid uitleggen, wat het verschil is met een droge huid en hoe je een vochtarme huid het beste kunt verzorgen.

 

Wat is een vochtarme huid?

Een vochtarme huid, de term zegt het al, is een huid met te weinig vocht. Men noemt dit ook wel een gedehydrateerde huid. De vochtbalans is verstoord en je huid voelt ruw en trekkerig aan. Je weet natuurlijke wel dat water (of vocht) het allerbelangrijkste is voor de huid 😊 Maar wist je dat een vochtarme huid niet voldoende vocht kan vasthouden? Vaak ontstaat een vochtarme huid door een slechte skincare routine. Er is sprake van een beschadiging van de huidbarrière die ontstaat door bijvoorbeeld een verkeerde reiniging van de huid door het gebruik van zeep, waardoor de huid uitdroogt. Maar een vochtarme huid kan ook ontstaan doordat je te veel in de zon zit. Centrale verwarming of airconditioning helpen ook niet echt, net zo min als een droog klimaat in de vakantie.

 

Het verschil tussen een vochtarme huid en een droge huid

Ja, wat is dan eigenlijk het verschil tussen een vochtarme huid en een droge huid? Een vochtarme huid is een huidconditie die ontstaat door factoren van buitenaf. Een droge huid is een huidtype. De huid is altijd droog, ongeacht de factoren van buitenaf. Daar zit toch wel verschil tussen. Ik ga het hieronder uitleggen.  

 

Een droge huid is vaak genetisch bepaald en bevat te weinig olie of talg (de laag die je huid moet beschermen). Vaak ligt er over een droge huid een witte waas en jeukt de huid regelmatig tot zeer vaak. Daarnaast is een droge huid vaak erg gevoelig.

 

Samengevat:

 Een droge huid is een permanente conditie van je huid

 Een droge huid is een huidconditie die niet ontstaat door omgevingsfactoren.

 Een droge huid is niet soepel en elastisch, maar ziet er vaak leerachtig uit, met een witte waas 

  Een droge huid is vaak gevoelig en leidt vaak sneller tot rimpelvorming.

 

Een vochtarme huid bevat, het woord zegt het al, te weinig vocht. Hij heeft vaak fijne lijntjes, kloven en/of schilfers. Een vochtarme huid is niet genetisch bepaald, maar ontstaat door omgevingsfactoren. 

 

Samengevat:

Een vochtarme huid is dof en ruw

Een vochtarme huid kan zelfs voorkomen wanneer je acne hebt

Een vochtarme huid ontstaat door omgevingsfactoren, zoals zonneschijn, airconditioning, centrale verwarming of te agressieve verzorgingsproducten. 

 Een vochtarme huid is vaak tijdelijk terwijl een droge huid een permanente huidconditie is.

Een gezonde huid kan voldoende vocht vasthouden, maar wanneer de huid vochtarm is, kan dat niet meer goed

 

Een vochtarme huid verbeteren door meer te drinken

Een droge huid mist olie of talg, en een vochtarme huid mist water. Een vochtarme huid wordt ook wel een gedehydrateerde huid genoemd en hij kan verbeterd worden met de juiste (natuurlijke) huidverzorging en goede lifestylekeuzes. Ik kan het niet genoeg benadrukken, maar voor een gezonde huid is vocht het allerbelangrijkste wat er is en dat betekent veel drinken. En niet alleen in de zomer! Kies voor fruit in plaats van koek en snoep en drink niet te veel koffie of alcohol, want die onttrekt ook vocht aan je lichaam waardoor je huid uitdroogt.


Je kunt nog zulke dure crèmes op je gezicht smeren, maar als je niet voldoende drinkt zal je huid zijn natuurlijke veerkracht niet kunnen behouden, met als resultaat een vochtarme huid.
Maar... wat is voldoende en wat kun je het beste drinken? Voldoende drinken wil zeggen dat je elke dag anderhalf tot twee liter vocht tot je neemt. Dat is best veel. Maar het hoeft niet alleen water te zijn. Water is wel het beste, maar thee en koffie (zonder melk of suiker), soep en bouillon tellen ook mee.
Wil je het dus goed aanpakken, begin dan met het drinken van voldoende vocht en beloon je huid daarna met een goede crème, 't is maar even dat je het weet :)

 

Oorzaken van een vochtarme huid

Wat is nu precies de oorzaak van een vochtarme huid? De ene huid is de andere niet en waar de één wel last heeft van een droge kamer, hoeft de ander er geen last van te hebben. Het hangt, wederom, allemaal samen met hoeveel water je drinkt en welke huidverzorgingsproducten je gebruikt. Globaal kun je stellen dat de oorzaken van een vochtarme huid zijn:

 te weinig drinken

 agressieve behandelingen of producten

 medicatie

 onjuiste huidverzorging

 slechte reinigingsroutine (zepen op alkalische basis)

blootstelling aan de zon

 spanning en stress

 droog klimaat of seizoensgebonden droogte

 roken en milieuverontreinigende stoffen

 alcoholgebruik

 directe warmte (open haarden, heteluchtverwarming)

 airconditioning

 verkeerd voedsel

 

 

Kun je een vochtarme huid herstellen?

Wanneer je huid vochtarm is kun je zelf veel doen om deze weer gezond en in balans te brengen. Een vochtarme huid moet je in ieder geval verzorgen met zeer milde verzorgingsproducten, en hydraterende gezichtscrème of olie. Gebruik vooral geen agressieve reinigingsproducten, vooral gezichtsreinigers die gewone alcohol bevatten en conserveringsmiddelen kunnen je huid behoorlijk uitdrogen. Een vettende alcohol daarentegen is verzorgend voor je huid.

 

Tips voor herstel van een vochtarme huid

Heb je last van een vochtarme huid, dan heb ik de volgende tips voor je om je huid weer snel in balans te brengen, zodat hij er gezond en glanzend uitziet. 

 

Probeer per dag minstens 1,5 liter vocht te drinken (het liefst water)

Gebruik de Intensieve Beauty Oil als een cleansing oil. Deze beschermt de huid tegen vochtverlies door de pure en verzorgende ingrediënten die erin zitten

 Reinig je huid met milde en niet-uitdrogende reinigers, bijvoorbeeld de verfrissende reinigingslotion

✔ Breng dagelijks een hydraterende crème aan 

✔ Herfst- en winterweer kunnen een behoorlijke aanslag plegen op de huid, bescherm hem met een verzorgende gezichtscrème

 Ga je huid niet met zeep reinigen of het moet een speciale zeep zijn, geschikt voor gezichtsreiniging

 Doe (te) harde gezichtsscrubs in de ban, gebruik liever een polish

 Gebruik regelmatig een gezichtsserum

 Vermijd te warm douchen of een te heet bad

 Vermijd intense blootstelling aan de zon

 Gebruik een goede zonnebrandcrème en ga regelmatig even in de schaduw zitten

 Zet een luchtbevochtiger in de kamer

 

Extra tip: gebruik de Intensieve Beauty Oil voor je hele lichaam, omdat hij een super voedende bondgenoot van een droge, gevoelige en vochtarme huid is.